جاوا اسکریپت یکی از شناخته شدهترین و پرکاربردترین زبانهای برنامه نویسی است که توسعه دهندگان وبسایت و اپلیکیشن برای تولید نرمافزارهای تحت وب و همچنین برنامههای موبایل و دسکتاپ از آن استفاده میکنند. انگولار جیاس یکی از فریمورکهای مطرح این زبان است که امکان برنامه نویسی سریع و راحت را در اختیار توسعه دهندگان قرار میدهد. در این مقاله سعی داریم تا ابتدا نگاهی به تعریف انگولار جیاس خواهیم داشت و در ادامه بیان میکنیم که مزایا و معایت استفاده از این فریکم ورک چه خواهد بود.
انگولار جیاس یک فریم ورک متن باز (open-source) از زبان جاوا اسکریپت است که در سال ۲۰۰۹ و توسط گوگل ساخته شده است. انگولار به صورت گسترده برای ساخت وب اپلیکیشنهای پویا مورد استفاده قرار میگیرد و این امکان را به توسعه دهنده میدهد که صفحهای بهینه و کاملا حرفهای طراحی کند.
انگولار یک فریمورک قدرتمند است که به توسعه دهندگان این امکان را میدهد که در یک زمان کوتاه، یک برنامه بهینه و سریع طراحی کرده و یا جزییات یک برنامه از پیش نوشته شده را تغییر دهند. انگولار در اصل برای طراحی اپلیکیشنها تک صفحهای ساخته شده است. به صورت عادی یک وبسایت یا برنامه از صفحات مختلفی تشکیل شده است که هر کدام از آنها، مطالب خاصی را در دل خود جای داده و یا کارایی منحصر به فردی دارند. حال اگر کاربر بخواهد از یک صفحه به صفحه دیگر منتقل شود، باید اندکی صبر کرده تا صفحه مورد نظر به اصطلاح load شود. انگولار یک امکان را فراهم میکند که تمام محتویات یک اپلیکیشن تحت وب در یک صفحه قرار بگیرد. این موضوع سرعت استفاده از اپلیکیشن را بیشتر خواهد کرد و تجربه کاربری کاربر را بهبود میبخشد.
انگولار توانسته در سالهای اخیر جای خود را در میان برنامه نویسان حوزه وب و اپلیکیشن باز کرده و طرفداران زیادی برای خود پیدا کند. شاید بتوان انگولار را نسخه پیشرفتهتری از جاوا اسکریپت دانست اما بدون شک، ویژگیهای منحصر به فرد این فریم ورک توانسته کار توسعه اپلیکیشنهای SPA یا تک صفحهای را تا حد زیادی تسهیل کند. در ادامه دلایلی محبوبیت انگولار جیاس را بیان میکنیم.
فریم ورک انگولار جیاس از الگوی طراحی MCV پیروی میکند. این مدل به توسعه دهندگان اجازه میدهد تا نتیجه تغییرات اعمال شده بر روی سورس کد را بلافاصله بر روی اپلیکیشن مشاهده کنند. این فرآیند در زمان استفاده نکردن از انگولار بسیار زمانبر خواهد بود. چرا که توسعه دهنده برای مشاهده حاصل تغییرات، باید هم کد و هم View اپلیکیشن را به روز رسانی نماید. به بیانی دیگر انگولار جیاس به شما این امکان را میدهد که صفحه ساخته شده را در زمان کمتری مورد آزمایش قرار داده و با استفاده از ابزارهایی مانند jasmine و protactor مشکلات به وجود آمده را برطرف کنید.
دایرکتیوها در اصل دستوراتی هستند که در داخل Document Object Modelها قرار گرفته و دستورهای شرطی کنترلی و ظاهری را به فضای قالب شما اهدا میکنند. این قابلیت به توسعه دهندگان کمک میکند تا عناصر و تگهای جدیدی را در قالب وبسایت یا اپلیکیشن خود ایجاد نمایند.
یکی از قابلیتهایی که انگولار برای شما به همراه میآورد، حذف کامپوننتهای اضافی یک اپلیکیشن است. به عبارتی دیگر اگر در حین نوشتن برنامه، به تابع یا دستوری نیاز داشته باشید که پیشتر از آن استفاده کردهاید، به راحتی میتوانید از آن در بخشهای مختلف برنامه، مجددا استفاده کنید. این عمل را تزریق وابستگی یا Dependency injection مینامند.
با استفاده از این قابلیت توسعه دهنده میتواند به راحتی فایلهای حجیم جاوا اسکریپت را به ماژولهای کوچکتر تقسیم بندی کرده و در نقاط مختلف اپلیکیشن از آن استفاده نماید.
یکی از مهمترین اشکالات فریم ورک انگولار جیاس، وجود گزینههای بسیار محدود برای بهینهسازی اپلیکیشنهای تحت وب برای خزندگان موتورهای جست و جو است. این موضوع باعث میشود تا سئوکارها برای کسب رتبههای بالاتر در برخی کلمات کلیدی، کار سختتری را در پیش رو داشته باشند.
مشکل دیگر فریم ورک انگولار، فلسفه سخت و پیچیدگیهای بسیار زیاد آن است. انگولار یک پکیج کامل برای طراحی اپلیکیشنهای موبایل و دسکتاپ است. به همین دلیل ابزارهای فراوانی را در دل خود جای داده و امکانات متنوعی را در اختیار توسعه دهندگان قرار میدهد. این موضوع در نسخههای جدید انگولار بیشتر خودش را نشان داده است. در نتیجه یادگیری شبکه پیچیده از دایرکتیوها، ماژولها و تمپلیتهای انگولار، بدون شک یک کار بسیار دشوار به حساب میآید. چالشهای بیشمار برای یادگیری انگولار سبب شده تا تعداد برنامهنویسان خبره این فریمورک در مقایسه با سایری فریمورکها مانند React کمتر باشد و مدیران شرکتها برای یافتن برنامه نویس انگولار با مشکل مواجه شوند.