اگر اهل وبگردی و خواندن صفحات اینترنتی باشید، احتمالا نام الکسا (Alexa) به گوشتان خورده است. حتی شاید ممکن باشد تولبار الکسا را بر روی مرورگر خود نصب کرده باشید و پیش از بازدید از هر وبسایتی، سری به رتبه السکا آن بزنید. حرف و حدیثهای فراوانی درباره صحت آمار ارائه شده توسط این محصول شرکت آمازون به گوش میرسد که متاسفانه، بسیاری از آنها نیز کاملا درست است. در ادامه این مقاله اطلاعات بیشتری در خصوص این تولبار پرطرفدار منتشر خواهیم کرد.
الکسا یک سرویس رتبه بندی وبسایت است که توسط آمازون ساخته شده و از طریق وبسایت و تولبار مرورگر در دسترس کابران قرار گرفته است. این سرویس در سال ۱۹۹۶ توسط دو توسعه دهنده به نامهای بروس جیلیات و براستر کل شکل گرفت و امروزه یکی از شناخته شدهترین ابزارهای تعیین میزان محبوبیت وبسایتهاست. الکسا مدیران کسب و کار را قادر میسازد تا عملکرد وبسایت را به وسیله معیارهای گوناگون از قبیل مدت زمان حضور کاربر،ترافیک سایت، تعداد صفحات مشاهده شده توسط کاربر، بک لینک و … بررسی کنند. علاوه بر این، الکسا میتواند به شما این امکان را بدهد تا وضعیت وبسایت خود را در مقایسه با سایر شرکتها یا افرادی که در حوزهای مشابه با شما کار رقابت میکنند را متوجه شوید. هر چه شما رتبه بهتری در جدول الکسا کسب کنید، به این معنی است که وبسایت شما مخاطب بیشتری دارد. اما آیا الکسا همیشه درست عمل میکند؟ بیایید پیش از آنکه به این سوال پاسخ دهیم، نگاهی به نحوه رتبه بندی الکسا داشته باشیم.
وبسایت الکسا از یک الگوریتم گزارش گیری برای بررسی میزان بازدید وبسایتهای مختلف استفاده میکند. اطلاعات مورد نیاز این الگوریتم از طریق تولباری که در مرورگر کاربران نصب شده است در اختیارش قرار میگیرد. این ابزار تنها اطلاعات کاربرانی را در رتبه بندی ترتیب اثر میدهد که بیش از ۳ ماه از تولبار الکسا بر روی مرورگر خود استفاده میکنند. این اطلاعات شامل آدرس IP مشترک و URL هایی است که کاربر از آنها بازدید میکند. الکسا با مشاهده اطلاعات، چندین نمودار و آمار مختلف را در اختیار صاحبان وبسایتها قرار میدهد که دو مورد از مهمترین این آمار، المان ریچ و تعداد دفعات بازدید از صفحات وبسایت است.
المان ریچ، تعداد کاربران منحصر به فردی را که در طول روز، از محتوای یک صفحه خاص در وبسایت بازدید کردهاند را نشان میدهد. معیار بعدی که تعداد بازدید صفحات وبسایت نام دارد، یک مقیاس اندازه گیری از تعداد دفعات باز شدن یک صفحه (بازدیدهای تکراری نیز در آمار لحاظ میگردند) در بازه زمانی مشخص است.
الکسا به عنوان ابزاری جهت سنجش عملکرد یک وبسایت و همچنین رفتار کاربران در آن عمل میکند. این امکان نیز فراهم است تا با بررسی وبسایتهای رقیب، نقاط ضعف و قدرتشان را متوجه شده و با یک استراتژی کاملا حساب شده با آنها به رقابت بپردازید. یکی از بهترین ویژگیهای الکسا شناسایی کانالهای ورودی وبسایت یا به اصطلاح Upstream Sites است. از این طریق، شما متوجه سایتهای مرتبط یا مسیرهایی که کاربران دنبال میکنند تا وبسایت شما را ببیند خواهید شد. بررسی این وبسایتها به شما کمک میکند تا رفتار کاربران خود را دسته بندی کرده و برای هر دسته، به طور جداگانه تولید محتوا کنید.
به صورت کلی، الکسا یکی از ابزارهایی است که کارشناسان بهینه سازی وبسایت برای موتورهای جستجو (SEO)، تمرکز بسیاری بر روی آن دارند و میزان اثر بخشی کارهای انجام شده بر روی وبسایت را به وسیله رتبه الکسا بررسی میکنند.
الکسا یک ابزار فوقالعاده با قابلیتهای فراوان است. اما از همانطور که هیچ چیز در این دنیا کامل نیست، عجیب نیست که بگوییم این سرویس هم یک سری معایب دارد. اگر به خاطر داشته باشید، اشاره کردیم رتبه بندی الکسا از میان کاربرانی صورت میگیرد که تولبار را بر روی مرورگر خود نصب کرده باشند. اما آیا همه کاربران اینترنت در جهان از الکسا استفاده میکنند؟ مسلما پاسخ این سوال منفی است. طبق آماری که خود این وبسایت منتشر کرده، بیش از ۲۵ هزار کاربر تولبار الکسا را بر روی مرورگرهای خود نصب کردهاند. پس میتوان گفت که آماری که الکسا ارائه میدهد، نمیتواند به صورت کاملا واقعی وضعیت بازدیدهای وبسایت شما را به نمایش دربیاورد. علاوه بر این، الکسا الگوریتم خاصی برای رتبه بندی دامینهای فرعی یا Sub Domains ندارد.
همه ما اولین انتظاری که از یک ابزار سنجش داریم، این است که نتایج را کاملا واقعی و بدون کوچکترین دستکاری در اختیار ما قرار دهد. اما متاسفانه باید بگوییم که الگوریتمهایی که الکسا برای رتبه بندی وبسایتها استفاده میکند، به راحتی قابل دستکاری هستند. همین موضوع اعتبار رتبه بندی این وبسایت را زیر سوال برده است. اما سوال اینجاست که چگونه میتوان الگوریتمهای الکسا را دور زد؟
اگر شما یک برنامه نویس خبره وب باشید، فریب دادن الگوریتمهای رتبه بندی چندان هم کار سختی نیست. تنها کاری که باید بکنید، این است که برنامهای بسازید تا به صورت مداوم و از آدرسهای گوناگون، صفحه وبسایت شما را باز کند. شما از این طریق میتوانید برای وبسایت خود بازدید فیک درست کنید و رتبه بهتری در الکسا به دست بیاورید.
یکی دیگر از روشهای دستکاری آمار الکسا، استفاده از پاپآپ است. پاپآپ در اصل پنجرهای است که در اپلیکیشنهای تحت وب و وب سایتها، برای نمایش تبلیغات مورد استفاده قرار میگیرد. شاید به این صحنه برخورد کرده باشید که با ورود به برخی وبسایتها، علاوه بر صفحهای که قصد بازدید از آن را دارید ، چندین صفحه دیگر به صورت نا خواسته و به شکل پاپآپ در مرورگر شما به نمایش در میآیند. این پاپآپها در اصل یک بازدید برای سایت محسوب میشوند و به طور مستقیم بر روی رتبه بندی الکسا تاثیر خواهند گذاشت.
حتی اگر با برنامه نویسی آشنا نیستید، به راحتی میتوانید با استفاده از نرم افزارهای افزایش بازدید که در بازار موجود هستند، برای وبسایت خود بازدید فیک بسازید.
درست است که الکسا ابزار خیلی دقیقی برای سنجش میزان محبوبیت وبسایتها نیست. اما به هر حال میتوان از آن به عنوان ابزاری برای ارزیابی رفتار کاربران و اثر بخشی تغییرات فنی و محتوایی استفاده کرد.
بهترین روش برای بهبود رتبه، تمرکز در تولید محتوای اثر بخش و با کیفیت است. همچنین به روز رسانیهای فنی و تلاش برای ایجاد یک رابط کاربری خوب، میتواند تجربه کاربران از وبسایت شما را بهبود ببخشد و در نهایت باعث بالا رفتن جایگاهتان گردد. قدم بعدی این است امکان دسترسی راحت کابران را به محتوای خود فراهم کرده و سعی کنید با ایشان تعامل داشته باشید. به هر حال رتبه خوب در میان سایر وبسایتها، به منزله پیشرفت کسب و کار شما نیست و عوامل بیشماری در این موضوع نقش دارند.