اپلیکیشنهای موبایل از زمان ظهورشان، زندگی بشر را دستخوش تغییر قرار دادهاند به طوری که امروزه انجام بسیاری از کارهای روزمره بدون حضور آنها غیر ممکن به نظر میرسد. اگر به این حوزه علاقه داشته باشید، حتما میدانید که شرکتهای برنامه نویسی از تکنولوژیهای متفاوتی برای ساخت اپلیکیشنهای موبایلی استفاده میکنند. یکی از تکنولوژیهایی که روز به روز به تعداد طرفداران آن اضافه میشود، فریمورک متن باز فلاتر (Flutter) است. در این مقاله توضیحات بیشتری در خصوص این فریمورک و مزایای استفاده از آن را بیان میکنیم. همچنین نگاهی هم به زبان برنامه نویسی دارت (Dart) خواهیم داشت و برررسی میکنیم که چرا اخیرا تعداد بسیاری از توسعه دهندگان به سمت آن روی آوردهاند.
فلاتر مجموعهای متن باز از SDK اپلیکیشن به همراه یک فریمورک، تعدادی ویجت و ابزارهای مختلف است که به برنامه نویسان این امکان را میدهد تا یک اپلیکیشن موبایلی زیبا و سریع برای هر دو پلتفرم اندروید و iOS بسازند. علاوه بر این فلاتر امکان طراحی برنامه برای تمام پلتفرمهای وب و دسکتاپ را نیز دارد.
فلاتر برای اولین بار در سال ۲۰۱۵ و توسط گوگل معرفی شد. البته این نسخه نمونه آزمایشی یا بتا این فریمورک بود و نسخه اصلی در سال ۲۰۱۸ منتشر شد.
چرا باید از فلاتر استفاده کنیم؟
طی چند سال اخیر، تولید اپلیکیشنهای موبایلی به شدت افزایش یافته و افراد و کسب و کارهای بیشتری به این سمت روی میآورند. به همین دلیل است که گوگل پلی و اپل استور پر شدهاند از اپلیکیشنهای متنوع که هر کدام در تلاشند تا خدماتی را به مشتریان ارائه دهند. مشکل از آنجایی شروع میشود که همه کاربران از یک سیستم عامل بر روی تلفنهای هوشمند خود استفاده نمیکنند. به عبارت دیگر، اگر شرکتی قصد در ارائه یک اپلیکیشن موبایلی را دارد، باید محصول خود را برای هر دو پلتفرم اندروید و iOS توسعه دهد. این به معنی زمان طولانیتر و هزینه بیشتری برای تولید و نگهداری از اپلیکیشن است.
علاوه بر این، این روزها گجتهای هوشمند در اندازههای متفاوتی در بازار وجود دارند. یکی از مشکلاتی که این موضوع برای توسعه دهندگان اپلیکیشن ایجاد میکند، همخوانی ابعاد برنامه با ابعاد گجتهاست.
اینجاست که فلاتر به عنوان حلال مشکلات وارد شده و به توسعه دهندگان کمک میکند تا مشکلاتشان را رفع کنند. گوگل تلاش کرد تا ابزاری را در اختیار برنامه نویسان قرار دهد تا بتوانند صرف نظر از سیستم عامل یا ابعاد تلفن هوشمند، اپلیکیشنی را ارائه دهند که از لحاظ بصری زیبا باشد و کارایی خوبی نیز داشته باشد. فلاتر یک جعبه ابزار کامل از مواردی است که توسعه دهندگان اپلیکیشنهای موبایلی میتوانند برای طراحی یک رابط کاربری جذاب و کارآمد از آن استفاده کنند.
فلاتر شامل تعداد بسیاری ویجت میشود که سرعت زیادی به روند تولید اپلیکیشنهای موبایل میدهد. تمام این ویجتها قابلیت سفارشی سازی داشته و به توسعه دهنده آزادی عمل فراوانی را میدهند.
همانطور که مشخص است، فلاتر قابلیتهای فراوانی را برای توسعه دهندگان اپلیکیشن فراهم میسازد که باعث بهبود و تسریع روند تولید اپلیکیشن میگردد. در ادامه قصد داریم تعدادی از مزیتهایی فریمورک فلاتر در فرآیند تولید اپلیکیشن را معرفی کنیم.
فلاتر ابزاریست که با استفاده از آن کد پایه که توسط برنامه نویس توسعه مییابد، میتواند تحت هر پلتفرمی به اجرا دربیاید. این کار هزینه ساخت یک اپلیکیشن را تا حد چشمگیری کاهش میدهد. چرا که دیگر نیازی به داشتن چندین برنامه نویس اندروید و چندین برنامه نویس iOS برای توسعه یک اپلیکیشن مشابه نیست.
عملکرد فوقالعاده اپلیکیشنهایی که با استفاده از فلاتر توسعه یافتهاند، بسیاری از برنامه نویسان را به تحسین واداشته است. این موضوع دو دلیل عمده دارد:
صفحه نمایش گجتهای هوشمند مختلف، ابعاد متفاوتی دارند که همین موضوع ممکن است باعث به وجود آمدن مشکلاتی در اجرای اپلیکیشنها شود. فلاتر این قابلیت را در اختیار توسعه دهندگان میگذارد تا زمان کمتری را برای رفع باگهای مرتبط با به روز رسانیهای نرم افزاری و سخت افزاری صرف کنند. از آنجایی که تغییرات اعمال شده بر روی اپلیکیشن در همان لحظه برای برنامه نویس قابل مشاهده است، هر گونه مشکلی را میتوان در سریعترین زمان ممکن حل کرد.
قابلیتهای فلاتر علاوه بر پلتفرمهای موبایل، بر روی سایر دستگاهها و پلتفرمها نیز قابل اجراست. چرا که گوگل سرویس Hummingbird را معرفی کرده تا امکان برنامه نویسی اپلیکیشنهای وب را با استفاده از زبان دارت مهیا کند. دارت همچنین امکان ساخت برنامههای دسکتاپ را نیز به توسعه دهندگان میدهد.
وقتی از فلاتر استفاده میکنید، امکان دسترسی به کد اصلی (Source Code) برای شما فراهم میگردد. از آنجایی که فلاتر یک فریم ورک متن باز است، تعداد بسیار زیادی پکیج و کتابخانه برای آن وجود دارد که توسط برنامه نویسان از همه جای دنیا توسعه یافته است. شما همچنین میتوانید به نحوه پیاده سازی المانهای رابط کاربری نیز دسترسی داشته باشید. همین موضوع، یادگیری و پیشرفت تحت فریمورک فلاتر را بسیار راحت میکند.