روز به روز به تعداد کسب و کارهایی که در بستر اینترنت فعالیت میکنند اضافه میشود و فضای آنلاین پر شده از خدمات و محصولات متنوع که زندگی را برای مشتریان راحتتر کرده است. بدون شک گام اول برای راهاندازی یک کسب و کار اینترنتی تهیه زیر ساختهای نرم افزاری و سخت افزاری برای آن است. استفاده از این سیستم زیر ساخت مزایا و معایب خودش را دارد. اما یک فناوری بسیار به روز نیز وجود دارد که توجه فعالان حوزه اینترنت را به خود جلب کرده است. شاید شما هم نام رایانش ابری یا Cloud Computing را زیاد شنیده باشید. در این مقاله سعی داریم تا شما را با نکات تکمیلی این تکنولوژی کاربردی و در عین حال ارزان آشنا کنیم.
اگر بخواهیم یک تعریف تئوری از رایانش ابری ارائه بدهیم، میتوانیم آن را به این شکل مطرح کنیم که رایانش ابری یک سرویس مبتنی بر اینترنت است که در آن تعداد بسیاری سرور به یکدیگیر متصل شدهاند. هر کدام از سرورها منابع مختلفی از قبیل پردازشگر، رم، دیسک را در خود دارند. شبکهای از سرورها قادر هستند تا امکاناتی از قبیل سرویسهایی مانند پردازش و ذخیره سازی اطلاعات را به صورت آنلاین به مشتریان ارائه دهند.
با وجود سرویس رایانش ابری، کاربران دیگر نیازی به تامین سخت افزار و نگهداری از آن به صورت فیزیکی را نخواهند داشت. بلکه میتوانند از طریق اینترنت، به هر میزانی که بخواهند از زیر ساخت رایانش ابری استفاده کنند. سرویسهایی مانند آیکلود اپل، دراپ باکس و گوگل درایو همگی زیر مجموعه رایانش ابری هستند.
رایانش ابری چگونه یک کسب و کار دیجیتال را دگرگون میکند؟
رایانش ابری یک فرآیند کاملا ایمن را مهیا کرده است که از اطلاعات حساس کاربران در مقابل خطرات فضای اینترنت مانند فیشینگ، حمله بد افزارها و … جلوگیری میکند. با استفاده از این فناوری، کسب و کارها دیگر نیازی به انجام کارهای روتینی مثل تهیه نسخه پشتیبان، تعمیر سخت افزار و به روز رسانی نرم افزار نخواهند داشت. چرا که همه این کارها توسط شرکت ارائه دهنده خدمات ابری صورت میگیرد.
برای دسترسی به فایلهای خود ( که میتواند شامل عکس، ویدیو و یا حتی نرم افزارهای مختلف باشد) تنها کافیست به اینترنت متصل باشید. رایانش ابری این امکان را فراهم میسازد که کاربران در هر زمان و مکانی که به اینترنت دسترسی داشته باشند، بتوانند کارهای خود را در بستر فضای ابری انجام دهند. به عنوان مثال شما میتوانید روی کامپیوتر محل کار خود، پروژه را شروع کنید و آن را شب بر روی لپتاپتان به پایان برسانید.
رایانش ابری امروزه یکی از پیشتازان دنیای تکنولوژی است اما این سرویس به تنهای نمیتواند تمام نیازهای کاربران را برآورده کند. به همین دلیل است که امروزه شاهد قرار گرفتن سیستم رایانش ابری در کنار سایر تکنولوژیها مانند اینترنت اشیا، هوش مصنوعی و یادگیری ماشین نیز هستیم. تمامی این موارد برای انجام محاسبات پیچیده و ذخیره اطلاعات، به یک فضای امن نیاز دارند که فضای رایانش ابری این امکان را در اختیار آنها قرار میدهد.
رایانش ابری در راه تبدیل شدن به تکنولوژیای است که زندگی روزمره افراد را نیز تحت تاثیر قرار میدهد. راهکارهایی که Cloud Computing در اختیار کاربران قرار میدهد، میتواند مزایایی را برای آنها به همراه داشته باشد. در ادامه به تعدادی از این مزیتها اشاره میکنیم
wسرویسهای رایانش ابری در اصل بستری را فراهم میکنند تا اطلاعات و زیرساختها از طریق اینترنت در همه جا و هر زمان قابل دسترسی باشند. خدماتی که سیستمهای رایانش ابری توانایی ارائه آن را دارند، در سه دسته اصلی قرار میگیرند. سرویس ارائه نرم افزار (SaaS) که به منظور ارائه محصولات فانکشنال به کارابران نهایی عرضه میشود، سرویس ارائه زیرساخت (IaaS) که یک شبکه را برای پردازش و ذخیره و انتشار اطلاعات در اختیار کاربران قرار میدهد و در نهایت هم سرویس ارائه بستر نرم افزاری (PaaS) که به مشتریان اجازه میدهد تا بدون نیاز به زیرساختهای پیچیده برای توسعه نرم افزار، محصول خود را تولید و مدیریت کنند.